Hoe moet je winkel er in 2015 uitzien - Afosto Hardware Webshop

Hoe moet je winkel er in 2015 uitzien

door Afosto
01 December 2017

Ziezo, je hebt als retailer anno 2015 een fysieke winkel en een mooie webshop met diensten en/of producten gerealiseerd en je verkeert in de veronderstelling dat je op rozen zit. Chapeau, wacht echter nog maar even met het ontkurken van de champagne, want je bent er ‘nog’ niet. Laten we vooropstellen dat je de eerste stappen voor een glorieuze toekomst van je winkel hebt gezet. Het is nu alleen zaak dat je online- en offline kanalen gaan samensmelten tot één ‘Total Retail platform’, zodat de beoogde consument een optimale beleving ervaart met jouw producten en/of diensten. En dat is als mkb’er bepaald niet eenvoudig, omdat je moet beginnen zonder echte uitgangspunten voor een dergelijk platform. Zoals de juiste ICT infrastructuur en dus specialistische kennis. Bovendien is het bedrijfsmatig gezien niet handig als je per verkoopkanaal blijft ondernemen. Gespecialiseerde back offices en eenzijdige, boekhoudkundige rompslomp zijn passé en vooral onnodig kostbaar.

‘Scheidslijn tussen online en fysieke winkel verdwijnt’ – bron Nu.nl

De opmars van e-commerce zorgt onderhand al enige jaren voor een onomkeerbare verschuiving binnen de afzetmarkt, met betrekking tot de verhoudingen tussen de online- en offline retailbranche. Deskundigen buitelen over elkaar heen bij het voorspellen van een unanieme boodschap voor de nabije toekomst; “Zorg dat je als retailer internet en technologie laat integreren in je fysieke winkel”. Mocht je blijven volharden in een ouderwets businessmodel, dan zal je hopeloos achterop raken ten opzichte van de concurrentie. Denk vooral niet dat deze wellicht confronterende woorden onderdeel zijn van stemmingmakerij. “Het is vast een trend, het waait wel weer over.” Kijk om je heen en zie in iedere stad een overcapaciteit aan fysieke retail in combinatie met economische en digitale expansie. Het direct zichtbare resultaat openbaart zich inleegstaande winkelpanden op grote schaal. Bespeuren wij hier een causaal verband? Ja, de digitale marketing en innovatie in de retail zorgen voor een herstructurering van het Nederlandse winkellandschap.

“In de kern verbinden we. In de verschillen voegen we toe.” – De Tao van Lu Tzu

Lekker afgezaagd hè, zo’n Chinese spreuk van minstens 3000 jaar terug? Toch blijkt deze nog aanzienlijk relevant. Afgaande op de overtuiging van veel retailers dat bepaalde innovatie vooral niet moet worden gezien als een toevoeging, maar als een gevaar..iets dat niet deugt. De balans tussen de online- en offline retailmarkt is al tijden aan het fluctueren. Dit wil niet zeggen dat de online markt aan het winnen is, of dat de offline markt aan het verliezen is. Stel dat er geen winnaar of verliezer is? Online- en offline retail kunnen juist de beste vrienden worden, mits ze samen letterlijk door één fysieke deur kunnen. Het onbekende maakt dat twee partijen snel vijandig tegenover elkaar staan. Nergens voor nodig. Rook de vredespijp met elkaar, leer van elkaar en sta open voor innovatie. Ook al gelden er online- en offline geheel andere wetten, dat maakt het juist interessant en zorgt dat tegenpolen elkaar aantrekken in plaats van afstoten. Zodra deze twee verschillende werelden inzien dat ze elkaar sterker maken en de technologieën aangrijpen om dit te realiseren, dan kan er één nieuwe retailmarkt op zichzelf ontstaan met ongekende mogelijkheden. Voor de allround retailer en de consument samen.

Nu is deze stelling toch al onvermijdelijk op de lange termijn. Je ziet het al gebeuren natuurlijk, maar nog niet op grote schaal. Dat heeft te maken met heel veel andere factoren zoals; de onderlinge verhoudingen binnen de branches, financiële mogelijkheden, kennis, sociaal demografische- en geografische statistieken, plaatselijke economische groei en ga zo maar door. Het lijkt alsof e-commerce zich hierbij iets comfortabelervoelt in relatie tot de offline retail. Dat is enerzijds logisch aangezien niet alle bovengenoemde factoren gelden voor deze markt. Daarbij is e-commerce (ooit begonnen als underdog) al een tijdje boven de offline markt aan het uitstijgen. Dit is echter deels bezijden de waarheid. E-commerce zal volgens menigeen altijd afhankelijk blijven van de fysieke retail, maar andersom geldt dit nu dus net zo goed.

Interessant verhaal op het ‘ratelbandistische TSJAKKA-gehalte’ na, maar hoe werkt dit voor mij?

Allemaal hartstikke leuk en aardig wanneer je globaal kijkt naar ‘omnichannel’ als nieuwe oplossing voor het op te vullen gat tussen de online- en offline retail. Maar hoe integreer ik als mkb’er deze 2 werelden in mijn vrij bescheiden winkel? Dat is nu precies de hamvraag wat betreft het totaalplaatje van omnichannel. Het begrip klinkt heel hip en daardoor wil iedereen het zich graag eigen maken, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan blijkt vaak in de praktijk.

Integratie van omnichannel is een logischerwijs chaotisch en onoverzichtelijk mijnenveld, voor de doorsnee mkb’er met weinig achtergrond en expertise wat betreft onlinemarketing. Direct gevolg? Je klooit maar wat aan zonder een echte visie voor jouw onderneming. Levensgevaarlijk! Dat komt ongeveer op hetzelfde neer als het spelen van een potje poker tegen de gelauwerde jongens. Daar zit je dan met je zelfverklaarde pokerface. Je begrijpt vaag hoe het spelletje in elkaar steekt, maar je hebt geen flauw benul wat de echte waarde van je ‘hand’ is en hoe je er je voordeel mee kunt doen.

Omnichannel? Mijn webshop optimaal geïntegreerd in mijn winkel?

Wat zijn nu precies die ontwikkelingen in de retail en liggen er kansen? Nou en of die er liggen! Maar bedenk goed hoe omnichannel het beste tot zijn recht komt in je eigen winkel, voordat je overgaat tot actie.

De retail bestaat in essentie uit de 5 B’s; bereik, bronnen, bevolking, besteding en bewinkeling. Deze zijn in een relatief gezien zeer korte periode veranderd in inhoud en waarde. Iedere retailer zou er goed aan doen om zijn/haar onderneming hieraan te spiegelen en daarop te anticiperen voor de toekomst.

De volgende aanpassingen kan je bijvoorbeeld implementeren in je eigen winkel(s);

Stel (indien mogelijk samen met andere retailers, belanghebbenden en/of partners) een business strategie op die voldoet aan het digitale tijdperk.

Creëer voor jezelf en jouw medewerkers een nieuwe mindset met op het oog omnichannel en investeer in digitale vaardigheden.

Probeer een team van specialisten te betrekken bij je onderneming, welke gemakkelijk zijn in te zetten voor bijvoorbeeld de benodigde ICT voor optimale omnichannel retail. Ook een onlinemarketingspecialist zal hierin geen overbodige luxe zijn. Door hier een externe partner voor te benaderen, scheelt dat een hoop tijd, energie en weggegooid geld.

Breng jouw online- en offline saleskanalen onder in één digitaal platform, zodat deze altijd en overal inzichtelijk zijn voor jou en voor je consumenten. Denk hierbij aan een online kassasysteem, een webshop- en een interactieve etalage. Al deze kanalen zouden rechtstreeks met elkaar in verbinding moeten staan..omnichannel.

Ontzorg de consument in jouw fysieke winkel en in je webshop met bijvoorbeeld een veilig en eenvoudig bestel- en betaalsysteem, dat zowel online als offline werkt.

Maak je winkel en jouw producten en/of diensten tot een totaalbelevenis voor de consument. Zorg online- en offline voor relevante en actuele informatie m.b.t. je winkel, jouw producten en/of diensten. Een fysieke winkel is geen doel meer, maar een middel.

Stel de ‘needs’ van jouw consument voorop. Door hiervan op de hoogte te zijn, kun je dit op allerlei manieren in je voordeel laten werken. Zoals; klanttevredenheid en dus binding, je inkoopbeleid en voorraadbeheer. Maak je winkel persoonlijker.

Meestal zorgen plotselinge revolutionaire veranderingen bij aanvang voor angst bij veel mensen. Dit is echter niet nodig. Iedere weldenkende winkelier kan zich verdiepen in deze materie en eigen conclusies trekken. Je hoeft ook absoluut niet het hele roer radicaal om te gooien om maar succesvol te blijven. Stippel je eigen goed doordachte plan gestructureerd en stelselmatig uit. En benader bovenal de juiste specialisten voor dit anders precaire project. Het zal in de meeste gevallen inderdaad een investering met zich meebrengen, maar op de lange termijn zal je er gegarandeerd de vruchten van plukken.

Meer artikelen

Terug naar het overzicht